Včerejší zastupitelstvo rozhodlo o tom, že problém rozpadajícího se hotelu Centrum (tento termín používá samo město) nezmizel, jen se stal problémem Distepu, městské společnosti, která centrálně zásobuje místní obyvatele teplem. Až když FMSEZNAM upozornil na podivnou nečinnost radnice směřující k variantě směny se spřízněnou osobou, začaly se postupně objevovat další a další a další, až radní nakonec vytáhli jako posledního králíka z klobouku Distep, který si to všechno odskáče.

Radní svého favorita sdělili zastupitelům až přímo na středečním jednání, když je předtím postupně zahlcovali třemi sty stranami materiálů, na základě kterých se měli rozhodovat. Když se exprimátor Michal Pobucký s neskrývanou radostí, že konečně zužitkuje své nabyté zkušenosti ze soudních kauz, pustil do cupování znaleckých posudků s přednáškou o cenách obvyklých, nebylo to vedení města po chuti a snažilo se jej zastavit, že nemluví k věci. „Nezlobte se na mě, ale to je naprostá neúcta k našemu času. Pošlete nám tři sta stran materiálu, který my studujeme, vyjadřujeme se k tomu, ale asi to byla jenom taková mlha, abyste nás zaměstnali. Protože když to komentujeme, tak nás peskujete, že se nevyjadřujeme k věci. Svět udělal obrovskou zatáčku, kterou já jsem nevybral. Vysmíváte se hodinám naší práce, pan primátor se chová jako nějaký monarcha, vypíná mikrofon, skáče do řeči, nerespektuje jednací řád. Já tou cestou nechci jet, pojedu svou. A jestli už jsem na ní sám, jsem z toho nešťastný, protože mám strašně rád společnost,“ vyčítal přístup radnice Jaroslav Chýlek, kterému vadilo pozdní zasílání podkladů jednotlivých variant a nemožnost je konstruktivně připomínkovat. „U varianty Distepu nakonec ani nemusíme hotel prodávat, můžeme tam ten majetek vložit. Sportplex si snad od nás kupoval aquapark?“ naznačoval Jaroslav Chýlek, že debata bez mlhy mohla být přínosná.

„Mě normálně mrazí, když slyším, že Distep má sto milionů korun, které občané zaplatili na teplu. Chápu, že trošku šetří, ale ty peníze měly být u občanů, proč by měl mít tolik peněz na účtu? A teď ještě budeme investovat a budou platit drahé teplo? Nejde mi to „dokupy“,“ reagoval zastupitel Milan Valach, který se podivoval, že se Distep chce pustit do postupné opravy jednotlivých pater, když existuje „x“ studií, že to není ekonomické.

Předseda představenstva Distepu Jiří Čuda však ujistil, že za určitých stavebních úprav lze v objektu udělat byty 1+kk, 2+kk, ateliérové i byty pro handicapované. „Dle našeho posouzení, máme tu odbornost pro projektovou přípravu, je to možné,“ řekl Jiří Čuda, který potvrdil, že společnost měla ke konci roku 2020 na účtech zhruba 105 milionů korun. „Narážka, že to vše zaplatili občané. Společnost se chová s péčí řádného hospodáře, průběžně si odkládá na časy, které můžou být těžké. Doba hojnosti skončila, převážně v té energetice, všechny čeká nelehká doba. Buďme rádi za to, že se podařilo aktiva nashromáždit, ať společnost dále rozvíjíme. Hledáme další investiční příležitosti, které by ve finále měly snížit provozní náklady a dlouhodobě udržet ceny tepla pro další období,“ promluvil na zastupitelstvu Jiří Čuda, jak si poradí v těžkých časech. Ty mu rozhodně nastanou. Rozhodl se v nich nashromážděných sto milionů od občanů dát do investiční příležitosti jménem hotel Centrum.