Až o čtyři koruny na litr během dvou dní vzrostly ceny na frýdecko-místeckých benzinkách. Řidiči už jsou vytočení, nadávají na válku, pumpaře i vládu, zvlášť když se jim poštěstí, že zahnou na benzinku a u stojanů je čekají ještě vyšší ceny než na totemu. Ty se totiž mění i v průběhu dne.

Nejběžnější cena na pumpách ve Frýdku-Místku a bezprostředním okolí byla v sobotu kolem poledne 42,50 korun u Naturalu 95 a u nafty 43,90. To jsou ceny vysoko nad psychologickou hranicí 40 korun, která byla pro nás ještě před pár dny absolutně nemyslitelná, stejně jako scénáře, které varovaly, že ceny se mohou vydat nejen k ní, ale dokonce i k padesátikoruně za litr. Ale už je to tady a dle ankety u pump řidiče právě rychlost skokového zdražení dráždí nejvíce.

„Zdá se mi to přemrštěné ve srovnání s cenami jinde ve světě. Tady jdou vždycky ceny oproti vývoji na trhu s ropou nahoru strašně rychle a výš, než by měly. A opačným směrem to pumpaři dělají samozřejmě velmi pomalu,“ zlobil se tankující řidič na frýdecko-místecké OMV.

„Je to hustý. Tankuji tu, protože nemám momentálně cestu do Polska. Jinak beru benzín tam. V Chalupkách jsou na benzince samí Češi. My tu máme na benzínu strašné daně, s tím by vláda měla něco dělat,“ řekl nám řidič na místecké Benzině, která je tradičně nejdražší ve městě a její Verva Diesel za 49,50 Kč vás nutí se štípnout, jestli se vám to nezdá.

Nejhorší je, že rekordní vývoj cen ropy na burzách v důsledku válečného konfliktu se těžko zklidní, pokud se nezklidní válka na Ukrajině. Benzin i nafta na čerpacích stanicích mohou trhat další rekordy, i když už nyní jsou nejdražší v historii. Názorně to ukazovala polední situace na frýdecké stanici Shell. Na poutači v jednu chvíli ceny 42,50 a 43,90, u pumpy však už obsluha měnila cenovky na aktuálních 43,50 a 45,50. A „power“ varianty už byly samozřejmě ještě výš. Na otázku FMSEZNAMu, zda řidiči přece jen při takových cenách už nechodí pro sprostá slova daleko, obsluha rezignovaně odpovídá: „Nadává každý. Jeden vedle druhého. Už to ani nevnímám. Nejhorší je, že bude ještě hůř, ceny půjdou ještě nahoru, to mi věřte.“ Mnoho důvodů k optimismu tedy není. Samozřejmě občané Frýdku-Místku mají aspoň to štěstí, že mají alespoň pro pohyb ve městě k dispozici MHD zdarma, ale z nejrůznějších anket vyplývá, že i ceny s pětkou na začátku přimějí k odstavení auta jen asi deset procent řidičů. Většina nemá pro svou dopravu, zejména na delší vzdálenosti, alternativu a může tak maximálně jezdit s lehčí nohou na plynu. A nadávat.