Nebyla to rekonstrukce historické události se vším všudy, jako zde proběhla v roce 2019, ale i v dnešní Bitvě o Czajankova kasárna se v areálu Faunaparku střílelo, byť celá akce proběhla v mnohem komornějším duchu.

Klub vojenské historie Chotěbuz zde na pozadí ozbrojeného střetu mezi československými a německými vojáky, jenž se odehrál 14. března 1939 v Místku, přiblížil příchozím nejen tento jediný známý výraznější boj zkraje okupace Německem. Akce měla za cíl přiblížit veřejnosti nelehkou dobu, kdy naše země ztratila svobodu, a byla určena především dětem, i když i dospělí si rádi vyslechli některé zajímavosti k vystaveným zbraním i dalším vojenským relikviím.

Mládež si s chutí vyzkoušela některou z airsoftových zbraní a táhlo je to hlavně ke „snajperce“, ale nepohrdla ani zaházet si na plechovky, zaskákat si v pytli nebo si vyzkoušet plížení pod „ostnatým“ drátem. U vystavené výzbroje a výstroje prošly děti vojenským kvízem, kdy měly mezi vystavenými čokoládami, které vojákům dodávaly energii, najít tu, která se vyrábí dodnes, nebo správně určit nejméně oblíbené konzervy, po kterých vojáky nadýmalo.

Kromě vojenských soutěží, ukázek a přednášky s projekcí nechyběla ani polní kuchyně s nabídkou něčeho na zub i neprůstřelnou kávou nebo svařákem pana velitele, takže všichni mohli být spokojeni.

Tradiční pietní vzpomínka za účasti Československé obce legionářské u příležitosti 83. výročí uctění památky statečných obránců Czajánkových kasáren v Místku, příslušníků 8. pěšího pluku Slezského, se uskuteční v pondělí 14. března v 16 hodin u Památníku 8. pěšího pluku na ulici Hlavní.