Frýdecko-místecká radnice si zahrává s osudem další městské společnosti. V rámci únikové hry z kauzy hotelu Centrum obětovala stomilionovou rezervu teplárenské společnosti Distep, kterou vytvořila z vyúčtování tepla občanům „na horší časy“, a ty včerejškem nastanou i v městských technických službách. Rada města včera v působnosti valné hromady rozhodla o okamžitém odvolání předsedy představenstva TS a.s. Jaromíra Kohuta. Ten si určitě nepředstavoval, že po skoro 19 letech ve vedení městské společnosti dostane padáka formou obálky přes vrátnici, po rozhodnutí o něm bez něj, i bez udání důvodu.

FMSEZNAM samozřejmě dnes nabízí vedení města prostor k vyjádření a sdělení důvodů tohoto kontroverzního rozhodnutí, ale je docela možné, že radnice podobně jako u nezveřejnění inzerce našeho serveru v městském zpravodaji (o cenzuře jsme psali zde) se spokojí jen s oznámením, že toto rozhodnutí udělat mohla a nic jí v tom nebránilo. Zábran má totiž pramálo a žije v přesvědčení, že může celkem cokoliv. Třeba se ze dne na den zbavit lídra městské společnosti, která se těšila dlouhodobému kladnému hodnocení občanů a jejíž chod byl inspirací jiným městům. Ve Frýdku-Místku jsme vítali jednu delegaci za druhou, rady a zkušenosti tu hledali zástupci Kopřivnice, Olomouce nebo partnerské Žiliny, kteří se zajímali o fungování technických služeb v režimu „in house“, kdy provádí městská společnost drtivou většinu prací pro svého městského zadavatele. Přesto se novému vedení města Jaromír Kohut nehodil, a tak jej hodili přes palubu.

Členové představenstva ručí za případná pochybení celým svým vlastním majetkem, proto bude zajímavé sledovat, co toto odvolání, které je samozřejmě zásadním zásahem do fungujícího soukolí, postaveného na vzájemné důvěře i táhnutí za jeden provaz se zaměstnanci, dále způsobí. Další dva členové představenstva byli uvrženi do velké nejistoty, stejně jako zaměstnanci, kteří za Jaromírem Kohutem stáli a teď neví, co se bude dále dít.

Ovšem třeba má radnice o dalším dění jasnou představu. Sdělí, že vypíše transparentní výběrové řízení. Pak oznámí, že nejlepším kandidátem byl mezi uchazeči vybrán Tomáš Vrubel (Naše Město), od dubna loňského roku místopředseda dozorčí rady. Ale zanechme spekulací o politických obchodech. Vedení města má jistě připraveno své prohlášení a FMSEZNAM je připraven jej zveřejnit.

Takto se v roce 2019 přišla inspirovat delegace z Olomouce, v čele s primátorem Miroslavem Žbánkem (ANO).