Tím, že radnice po převratu opustila dlouhé roky zaběhnutý formát kontroly činnosti městských společností formou proporcionálního zastoupení opozičních stran v dozorčích radách, vine se jednotlivými zasedáními zastupitelstva jako červená nit téma jejich obsazování. Stále to vypadá, že radnice placená místa v dozorčích radách používá jen na rozšiřování svého koaličního potenciálu, protože své zástupce ze stran mimo současné vedení města tu má pouze KDU-ČSL, která může plnit opoziční roli jen stěží, když šla s Naším Městem do finančního holportu například u společného kandidáta do Senátu.

Na prosincovém zasedání zastupitelstva zčistajasna ústy Jakuba Tichého (Piráti) byla ČSSD veřejně informována, že „může mít svého zástupce v dozorčí radě Sportplexu a je jen její věc a smůla, že dosud nikoho nenominovala“, což vzápětí potvrdil i primátor Petr Korč (Naše Město). „My jsme kritizovali, že nemáme žádnou kontrolu nad městskými společnostmi, a nebyli jsme k ničemu vyzváni. A teď to na nás vypálíte, aniž byste předtím jakoukoliv možnost avizovali,“ zlobil se tenkrát Karel Deutscher (ČSSD), který v dalších týdnech s primátorem komunikoval ohledně nominace na tuto pozici. „Když jsme ale nominovali Jiřího Zaorala, který jako předseda Sokola má z nás nejblíž ke sportovní činnosti a má také z dozorčích rad dlouholeté zkušenosti, a navíc se vůbec neztotožňujeme s příběhem, který byl kolem něj vytvořen, byli jsme vyzváni, ať hledáme jiné jméno. Takže radnice chce zjevně kádrovat a vybírat si „ty správné“ osoby, které mohou dozírat na to, co se v městských společnostech děje,“ přiblížil další vývoj Karel Deutscher. Na březnovém zastupitelstvu pak dodal: „Beru to tak, že jste nám na minulém zastupitelstvu lhali. Ale vy jste koalice, vy nastavujete pravidla. I lhaní je přípustné, jak vidíme dneska na mezinárodní úrovni, je to běžné. Mohli jsme si ale celou tu šarádu odpustit.“

Ze „hry a jasné provokace“ však byla osočena i ČSSD. „Nemysleli jste vážně, že vám tento kandidát projde, děláte si to sami,“ ohrazoval se náměstek primátora Jakub Míček (ANO). „Můžete to vnímat jako jízlivost, úskok, útisk, ale já vám říkám, že to z vaší strany byla poněkud méně vhodná nominace,“ doplnil náměstek primátora Radovan Hořínek (ANO), který vysvětlil, že nakonec byly osloveny všechny „opoziční“ kluby a ze tří jmen nejvíce hlasů v radě města získal pro tento post Martin Kleinwächter (KDU-ČSL).

„Tím se nastavil nový postup lustrace nominantů za jednotlivé strany, v minulosti to nebývalo zvykem. V rámci proporcionálního rozdělení si politická strana dala nominanta a bylo to respektováno. Teď se to prolomilo,“ konstatoval na březnovém zasedání zastupitelstva Pavel Machala (ČSSD).

Foto: zdroj www.youtube.com – 18. zasedání Zastupitelstva města Frýdku-Místku (9. března 2022)