Naše Město, které dokázalo přesvědčit hnutí ANO, že bude spolu s Piráty lepším partnerem ve vedení města Frýdku-Místku, chtělo proměnit jednací síň, v níž probíhá zasedání zastupitelstva, na síň soudní. Když je exprimátor Michal Pobucký (ČSSD) na dnešním zastupitelstvu zaskočil hned v úvodu množstvím navrhovaných bodů programu s hutným komentářem, přispěchal Jiří Kajzar (Naše Město) s návrhem, že na zastupitelstvu by měl zaznívat i pravidelný bod programu, který by se věnoval trestním kauzám předchozího vedení. Jenže narazil. A musel tento nesmyslný nápad na paralelní soud stáhnout.

„Můj bod se týká kauz, které jsou neustále živé,“ uvedl svou snahu je ještě přiživit náměstek primátor Jiří Kajzar, který si postěžoval, že se veřejnost pouze dozví, že okresní soud zprostil radní viny, ale už ne to, že se jedná o rozsudek nepravomocný, vůči němuž se někdo dále odvolá. S chutí pak předložil pár detailů z obvinění a citací z rozhodnutí soudu. „Chceme, aby se veřejnost dozvěděla o průběhu soudů a skutečně pravdu, nejen selektivní informace ve prospěch tehdejší rady,“ obhajoval tento bod Jiří Kajzar.

„Jsme ve složité pozici, ale jsme připraveni se hájit i tady, i když je samozřejmě možnost přijít k soudu, který je veřejný. Faktem je, že ve dvou kauzách padly tři rozsudky, všechny osvobozující, nepravomocné. Koalici se nehodí, čekali s pučem, až ta kauza dopadne špatně, a když se tak nestalo, tak ten kavárenský převrat udělali bez důvodů. Pokud se tu máme obhajovat, tak to tu skutečně budeme až do zítřka, obhajoba je obsáhlá, vysvětluje věci v kontextu, ale já si tu čtyřicetistránkovou obhajobu, kterou jsem měl na závěr u kauzy příkop, vytisknu a přečtu ji – není problém,“ byl připraven se hájit zastupitel Jaroslav Chýlek (ČSSD). Karel Deutscher (ČSSD) pak reagoval na osočení „prodávali jste pozemky“. „Připomenul bych, že prodávalo zastupitelstvo. A hlasovalo celé zastupitelstvo. A zrovna v tomto bodu se celé zastupitelstvo shodlo a nikdo za celou dobu neřekl, že by to proběhlo netransparentním způsobem. To není vy, já, on. Celé zastupitelstvo udělalo ten právní akt. I já mám svou obhajobu, jak jsem poprvé v životě šel na radu města a kvůli ní pak devět let chodím k soudu, držím palce, aby se vám nestalo nic podobného,“ popřál novým radním exnáměstek Karel Deutscher.

Když se přidal ještě exprimátor Michal Pobucký (ČSSD), že má připravenou osmihodinovou řeč, která u soudu zazněla, a že jen samotný rozsudek má 70 stran, takže „dneska určitě neskončíme dneska“, koalice pochopila, že její spásný nápad byl omyl, stáhla ocas i navrhovaný bod.