VIDEO | Když jel ve včerejším větrném dni po ránu z Frýdku-Místku na Frýdlant, už na úrovni křižovatky v Hodoňovicích zaregistroval podivně odstavená vozidla a po pár desítkách metrů už věděl, že nemůže riskovat v rychlejším pruhu předjetí vozidla před ním, protože jej protisměrně míjelo jedno auto za druhým. Čelní střet protisměrnou jízdou, kdy se rychlosti jedoucích vozů sčítají, dokonce riskoval i nákladní automobil a dodávky.

„Chystal jsem se předjet, ale musel jsem se rychle vrátit do pruhu, protože proti mně svištěla auta. Nechápal jsem, co se děje, a nepochopil jsem to ani o kousek dál, kde sice byl na vozovce strom, ale dalo se to jedním pruhem v pohodě objet, tak vůbec nevím, proč to někdo otáčel a takhle riskoval,“ vyprávěl řidič, který FMSEZNAMu poskytl neuvěřitelný videozáznam.

Vypadá to, že strom na cestě mohl vytvořit dočasnou překážku, kterou se zakrátko podařilo řidičům samotným alespoň částečně odstranit a směr zprůjezdnit. Jenže zřejmě už minimální kolona byla pro někoho pobídkou, aby raději otočil auto a kaskadérsky se vydal nazpátek. Do opačného dvojpruhu se po instalování lanoví uprostřed v tomto úseku již nedá dostat, a tak davové šílenství způsobilo, že po vzoru prvního hazardéra vyrazili další s alibisticky zapnutými výstražnými blinkry. Ty rozhodně neslouží k ospravedlnění vlastního závažného přestupku, správně má být výstražné světelné zařízení používáno jen v případě označení vozidla jako překážky provozu nebo když ostatní řidiče upozorňujete na nebezpečí na silnici, které ovšem nepůsobíte vy sám naprosto atypickým, život ohrožujícím chováním.

Když FMSEZNAM popsal situaci policii a chtěl vědět, co hrozí řidiči, který jede v protisměru v jednosměrném dvojpruhu, bylo nám nejprve sděleno, že „je nereálné a bylo by neobjektivní vyslovit „obecnou kvalifikaci“ ke konkrétnímu jednání, a to ani na základě vámi uvedených informací“. Po zhlédnutí videozáznamu však už Policie ČR ujistila, že se bude danou věcí zabývat. „V tuto chvíli neznáme detaily jednání jednotlivých účastníků silničního provozu a situaci v silničním provozu v daném místě a dobu. Lze ale konstatovat, že se může jednat o přestupkové jednání, za určitých podmínek i jednání trestné,“ sdělila za PČR Soňa Štětínská.

Děkujeme čtenářům FMSEZNAMu, že nás zásobují tipy. Pro rychlou komunikaci můžete použít messenger na našem facebooku.