Slovní i fyzické střety jsou na běžném pořádku na červené lávce „u krmelce“ v Sadech Bedřicha Smetany, kde se kříží velmi frekventovaná trasa pro pěší s cyklostezkou vedoucí po nábřeží. Chodci a cyklisté zde často nenajdou společnou řeč nejen na vlastním křížení, ale i na samotném mostě, kde je zákaz vjezdu všech vozidel, který se ve velkém nerespektuje. Stačí tu být malou chvíli a ostré výtky k přejíždějícím bicyklům a hlavně elektrokoloběžkám, jejichž většinou mladí uživatelé si o tom, co je vozidlo, myslí své, jen lítají.

„Chodci jdoucí po červené lávce jsou zde bez jakéhokoliv varování navedeni přímo před projíždějící cyklisty. Konflikty a karamboly mezi cyklisty a chodci jsou zde takřka na denním pořádku. Osobně jsem už tady také viděl několik karambolů. V Německu či Holandsku se podobné situace řeší tak, že se na cyklostezce vyznačí přechod pro chodce, který poskytuje cyklistům i chodcům mnohem vyšší míru bezpečnosti. Cyklisty zpomalí a zdůrazní jim přednost pro chodce a zároveň upozorní chodce, že přechází cyklostezku,“ nabídl nám jako téma Michal Polák, který se s tímto problémem obrátil také na město, s podnětem na vyznačení přechodu pro chodce na tomto problematickém místě.

Ještě se nedočkal odpovědi, ale protože v daných případech se k novým dopravním řešením vyjadřuje i policie, na kterou se radnice často odvolává, pokusili jsme se zjistit, jak by se na tuto změnu v dopravním značení tvářila.

„Nelze předjímat, jakým způsobem by byla řešena konkrétní situace za konkrétních podmínek v místě. V obecné rovině ovšem policie uvítá každé opatření, které navýší bezpečnost silničního provozu. Dopravní značení není v kompetenci Policie ČR, odpovídá za něj příslušný magistrát,“ reagovala za Polici ČR Daniela Vlčková.

Navýšení bezpečnosti silničního provozu v daném místě vodorovným značením asi nebude nikdo rozporovat, takže stačí vůle a trocha bílé barvy a místo, které je součástí cyklotrasy z Ostravy do Beskyd, může být pro všechny méně nebezpečné. Vizualizace řešení, které navrhuje Michal Polák, jenž se snaží upozorňovat na řadu dopravních problémů ve městě, námi osloveným pěším i cyklistům přišla přínosná. „Určitě by to pomohlo. My sice nejsme odsud, ale na kole jezdíme hodně a všímáme si, jak je kde něco vyřešeno, nebo naopak nedořešeno. Namalované značení na komunikaci je vždycky přínosné, ale jinak tu je značení dobré. Míříme na Bašku a zatím jsme odbočovali správně, i když se raději jistíme i přes mapy.cz,“ řekl nám na místě bicyklový pár z Přerova, který je v regionu na dovolené.

„Já to tu znám, takže si dávám pozor. Nějaké další upozornění by pomohlo, dost kol tu v poslední době přibylo, hodně se jezdí na splav U Žida. Není to sranda, protože po cyklostezce někteří, zvlášť když mají třeba elektrokolo, jezdí fakt rychle. A elektrokoloběžky, to je samostatná kapitola, na ty by si měla městská policie posvítit,“ posteskl si chodec, který na lávce dával do latě mládež, která chce za své peníze za všech okolností jezdit, nikoliv koloběžku tlačit.

Že na některých kříženích cyklotras může jít i o život, jsme psali v půli července v článku Mladík na kole vjel přímo pod vlak.