Expediční kamera je filmový festival, který již od roku 2009 přináší nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy z mezinárodní i domácí produkce. Promítání můžete navštívit na dvoustovce míst v Česku i na Slovensku, v kinosálech, kulturních domech, klubech i kavárnách, a nechybí mezi nimi tuto sobotu 21. května ani Nová scéna Vlast.

Dvanáctý ročník po pauze láká expedicí k nejvyšším vodopádům světa, slibuje nahlédnout pod pokličku handicapovaných bikerů, se zatajeným dechem můžete sledovat vodáky na peřejích řeky Keve a Kwanza, zavzpomínat na poslední květnový den roku 1970, kdy se kvůli zemětřesení odtrhla značná část severní části šestitisícovky Huascarán Norte a v podobě laviny ledu a kamení pohřbila v základním táboře všechny členy české Expedice Peru 1970, prožít s účastníky náročný závod 1000miles Adventure a s Lenkou Vacvalovou hledat odvahu zaběhnout nejdelší turistickou trasu na Slovensku – 770 km z Dukly do Děvína s převýšením 31 kilometrů. Právě tímto snímkem uprostřed nádherných slovenských hor festival v 17.30 začíná, o hodinu později navazuje beseda Jiřího Jirouška – Letecké fotografie pořízené na motorovém paraglidu. Tento dobrodruh létá na „hadru“ a převážná většina jeho leteckých fotografíí vznikla na tomto leteckém mopedu.

Další filmové bloky jsou na programu od 20.00. V dokumentu z 11. ročníku závodu 1000miles Adventure uvidíte projevy ohromné euforie, pocity radosti a nesdělitelného štěstí, pokory k soupeřům i přírodě. Na druhé straně ale také krev, pot, slzy a zklamání. Z většiny závodníků se s přibývajícími kilometry a ubývajícími fyzickými i psychickými silami postupně stávají lidé, pro které je více než vítězství jejich touha dosáhnout vlastního cíle a překonat sám sebe.

Salto je král je o partě kamarádů u nejvyšších vodopádů světa, jejichž společnou výzvou je objevovat, dosahovat cílů a splynout s nespoutanými vertikálními živly. Název Kripl trip odkazuje na dva české handicapované bikery, co si plní svůj sen, když se vydávají do Britské Kolumbie v Kanadě, aby tu navštívili největší bikepark na světě. A pak je tu ještě dvojnásobný olympionik Dawson, Jihoafričan Dewet Michau a britský vodák Jake Holland, cestující hluboko do srdce válkou zničeného jihoafrického státu. Bojují s nemilosrdným počasím a kilometry nezmapovaného terénu, aby se stali jedněmi z prvních kajakářů, kteří zažijí nebezpečné peřeje řek Keve a Kwanza.

„Objevujme…Poznávejme…Žijme! Kam až můžeme na lodi doplout? Kam až můžeme vylézt? Kde jsou naše hranice? Přemýšlejme o tom na Expediční kameře 2022,“ vyzývají pořadatelé.