Většina lidí si Martina pojí s bílým koněm, který už pár let zůstává touto dobou v maštali, ale mnoho z nás se na tomto přelomu podzimu a zimy těší spíš než na sníh na svatomartinskou husičku, s červeným zelím, nejlépe se šesti a nějakým tím mladým vínkem k tomu. Když však na Svatomartinské hody vyrazíte do Food Atelieru Davida Valíčka na Landeku, jeho umění vám do této české tradice promítne celý svět.

Musíte sice hned od prvního chodu googlit, abyste se neztratili ve spleti pojmů jako amuse bouche, crumble a de jour, ale menu zabalené do francouzských pojmů vás podvědomě navádí na vlnu nevšedních zážitků. A David Valíček tento slovník nepřevzal jako automatickou vstupenku do vyšší gastronomie, ale odráží jeho zkušenosti od Dubaje až po Bermudu. Food Atelier je odrazem Davidova snu vařit pro malý počet hostů, plně se jim při tom věnovat, předat zkušenosti a ukázat chutě, které poznal na svých cestách.

Vězte tedy, že amuse bouche doslovně znamená „pobavit ústa“, menším předkrmem, připraveným kombinací netradičních surovin, podávaným před jídlem pro povzbuzení chuti. Ale ještě než kuchařský showman David naservíroval přítomným kombinaci hrušky s gorgonzolou, pobavil i názornou ukázkou, že sabráž, tedy otevírání šumivého vína nožem, není nic jednoduchého, i když v ruce nemáte zrovna šavli. Pak už následovala husí paštika, delikatesní foie gras, s černým lanýžem, houbičkou opravdu výrazné chuti, která stojí za to, zvlášť když tento diamant gastronomie doplníte ještě kontrastní perličkou v podobě domácího pečiva. Další chod vás poslal chutí lehce trochu do Asie – grilovaná uzená husí játra, spiced chutney, spálené jablko, meruňkový chléb a návrat zpět do vlasti obstarala staromódní polévka – tradiční creme kaldoun, s pečenou těstovinou. Hosté ateliéru pak obdrželi fúzi na malém talířku, kde se vměstnaly české husí škvarky, s jihoamerickým ceviche ze pstruha, marinovaného citrusovou šťávou, k tomu šalotka, sweet chilli džem a toust. Až poté přišel na řadu hlavní chod – husí roláda, červené zelí, pyré, škvarečky, noček, omáčka demiglas a sladká tečka, snoubící hrušku, víno, cottage a meringue dezert – sněhovou pusinku, která vás vrátila na začátek k sv. Martinovi. Vlastně k Davidovi Valíčkovi a jeho Food ateliéru, kde se snoubí láska k jídlu se zábavou a kulinárním uměním.