Občas to dnes dopoledne v Sadech Bedřicha Smetany zadunělo, občas vylétla vysoko do vzduchu plastová lahev a děti ječely, když někomu mířila zpátky na hlavu, ale všichni se na Dni Země bavili a pilně plnili úkolovou kartu, aby se dočkali odměny. Další z tradičních akcí po dvouleté covidové pauze si pochvalovali školou povinní i ještě nepovinní, stejně jako jejich pedagogický doprovod, který pěl na pořádající Středisko volného času Klíč jen samou chválu.

„Jasně, že jsou děti rády, že nemusí sedět ve škole, ale my taky, že s nimi konečně můžeme zase někam zajít. Navíc se tady vzdělávají, přiučí se zase něco nového, dostanou informace, které dnes samy od sebe aktivně nevyhledávají. Jen je musíme dost krotit, protože po těch letech už zapomněly, jak se na takových akcích chovat,“ shodovaly se učitelky, přihlížející, jak si jejich svěřenci na jednotlivých stanovištích vedou.
Děti se například dozvěděly, že při mlsání by měly prohlížet obaly, protože někteří výrobci, třeba i Kinder vajíčka, používají kvůli svým ziskům levnější palmový olej, přitom k rozšiřování palmových plantáží dochází na úkor původních deštných pralesů. Jinde byly seznámeny, jak mohou správným způsobem vytápění domácností výrazně přispět k lepšímu ovzduší, snižování smogu a produkce skleníkových plynů ničících atmosféru, nebo proč je v Etiopii hladomor.
Šlo však i o velkou zábavu s tekutým dusíkem nebo různá kouzla se Smokemanem, který umožňoval vyzkoušet si rozdělat oheň křesadlem, ale i obyčejné zatloukání hřebíků. „Museli jsme to pojmout více úkolově, protože všichni chtějí sbírat především nálepky za splněné úkoly do karet, ale máme tu i parní stroj a hodně dalších zajímavých věcí,“ sdělil Smokeman, specialista na vzdělávací show. Pozadu nezůstali ani debrujáři, kteří měli v rukávu rovněž spoustu pokusů a také učili děti, kolik barev a v jakém pořadí má duha, dnes tolik módní symbol, který málokdo nakreslí správně.
Děti oslovili i rybáři nebo myslivci, mnohé využily i výtvarných dílen, a pokud něco nestihly se školním kolektivem, mohou do parku vyrazit po škole ještě jednou, protože akce trvá až do 17.30 hodin.