Střecha jednoho z rodinných domků na místecké ulici Jungmannova není v nejlepší kondici, a tak když jeho majitel začal nacházet při včerejším silném větru její části v předzahrádce, ale i na chodníku, kudy chodí děti z nedaleké školy, rozhodl se zavolat na pomoc hasiče. Ti měli včera opravdu napilno, ale vzhledem k hrozícímu nebezpečí byli na místě do deseti minut.

„Myslel jsem, že budou mít dneska důležitější věci na práci, ale přijeli opravdu rychle. Volal jsem je, protože jsem se bál, aby ty odlétající kusy někomu nezpůsobily zranění. Přece nebudu čekat na pojišťovnu, když by se mohlo stát něco horšího,“ vysvětloval majitel objektu. K němu nakonec dojel ještě jeden hasičský vůz a s pomocí výsuvné plošiny jeho osádka zručně zajistila hřeben střechy před další devastací.

FMSEZNAM den předem upozorňoval na varování meteorologů před silným větrem, díky kterému se z hasičů mohou zase stát dřevorubci (psali jsme zde), jak ale bylo vidět, jsou to muži opravdu mnoha profesí a střešní práce jim rovněž nejsou cizí. „Jsou lepší než klempíři,“ pochvaloval si majitel a „nechtěl jim zůstat nic dlužen“, a proto se chvíli naháněl s velitelem zásahu kolem vozu, který ovšem samozřejmě zůstal profesionální.

Že toho měli hasiči včera opravdu hodně, svědčila poznámka jednoho z nich, že doufá, že napotřetí už ten oběd dojí. V okrese Frýdek-Místek se v tu dobu, tedy do 14. hodiny, počet výjezdů v souvislosti se silným větrem blížil čtyřicítce.

„Šlo tradičně především o odstraňování spadlých stromů, v menší míře opravování plechových střešních krytin. Stromy ležely hlavně na silnicích, chodnících a dalších veřejných prostorách, minimum z nich se opřelo o zdi budov či elektrické dráty a jen dva stromy spadly na zaparkované automobily,“ shrnul včerejší zásahy krajských hasičů tiskový mluvčí HZS MSK Petr Kůdela.

Děkujeme čtenářům za tip, k rychlé komunikaci můžete využívat messenger na našem facebooku.