Ne, že by nebyli podnikaví, ale létání byznys třídou z vás ještě byznysmeny neudělá. Policie v těchto dnech obvinila z podvodného jednání manželský pár, který svým „podnikáním“ získával od důvěřivců prostředky na hrazení vskutku nákladného životního stylu. Miliony od desítek poškozených vylákali na natočení filmu, za látky na roušky v nouzovém stavu nebo za grafické karty. Nic z toho se však neuskutečnilo.

„Peníze od poškozených měly sloužit primárně na pokrytí nákladů na luxusní životní styl dvojice, včetně pobytů v zahraničí či nákup různého spotřebního zboží. Toho se nemínili vzdát, a to ani po sdělení obvinění, kdy i přes milionové dluhy odletěl jeden z dvojice do turisticky oblíbené destinace, samozřejmě business třídou,“ přibližovala za Policii ČR naturel obviněných Soňa Štětínská.

Pěkný balík

Do firmy mladého manželského páru díky předchozím kladným zkušenostem vstoupila i jedna žena z Frýdecko-Místecka, která jim v průběhu pár let půjčila „pěkný balík“. „Dvojice měla slibovat, že miliony zainvestuje se ziskem do zajímavých a seriózně vypadajících projektů. Jednalo se například o natočení filmu s vánoční tematikou se zahraničními a rovněž známými českými herci. Ženě ale splatili jen některé půjčky či úroky, celkově jí dluží zhruba 17 milionů korun,“ sdělila astronomickou sumu tisková mluvčí. Jenže když kvůli jednání o filmu „musíte“ strávit několik měsíců v Las Vegas, New Yorku, Kanadě či v různých turisty vyhledávaných ostrovních destinacích, peníze prostě jen letí.

Chtěli zmizet

Dvojice měla dále podle policie v době vyhlášeného nouzového stavu na jaře roku 2020 nabízet na webu látky na výrobu roušek. „Manželé dodali zboží jen několika zájemcům a zlomek z nich obdržel peníze zpět. Dvojice měla výmluvu, že látky zadrželi celníci,“ přiblížila další podvodnou praktiku Soňa Štětínská s tím, že dle zjištěných informací bylo v plánu vzhledem k trestnímu stíhání opuštění republiky směrem na jisté souostroví. „Jelikož na účtu měli manželé doslova pár korun, měli se rozhodnout získat finance prodejem grafických karet. Již první den předčil očekávání, neboť „vydělali“ několikrát více, než potřebovali. Měli tedy změnit plány a v „obchodování“ pokračovat. Téměř 30 osob z celé republiky zaplatilo přes 6,5 milionu korun. Někteří se zboží dočkali, jiní ne. Finance měly být dvojicí použity částečně na nákup kryptoměny,“ přiblížila tisková mluvčí, že obvinění „se toho opravdu nebáli“.

Svoboda jen dočasná

Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství obvinil muže a ženu ze zločinu podvodu spáchaného ve spolupachatelství, dílem dokonaného i ve stadiu pokusu, kdy muž je stíhán pro některé skutky i samostatně, a hlavně vazebně. „Trestní sazba se za uvedené jednání pohybuje v rozmezí od pěti do deseti let odnětí svobody. Kriminalisté kromě dalších úkonů trestního řízení provedli domovní prohlídku a ve vyšetřování i nadále pokračují,“ uzavřela tisková mluvčí.

(Všechny fotografie jsou jen ilustrační.)