Kdyby se jednalo o nějaký díl typického gangsterského seriálu, kde je možné přes politiky cokoliv, jen aby veřejné finance končily u těch „správných“ lidí, dalo by se to brát jako výživná a místy i zábavná podívaná, na včerejším jednání frýdecko-místeckého zastupitelstva to ovšem vyznívalo velice trpce.

Opět se stála minuta ticha za tragicky zesnulého zastupitele Ryšku, předchozího předsedu finančního výboru, který spáchal sebevraždu, odvolával se jeho nástupce, který měl mít ve schránce náboj a před zastupitelstvem mu někdo vypustil pneumatiky, zpochybňovala se jeho úctyhodnost i psychický stav, padala slova jako revanš, pomsta, pamflet, blábol, a když se náměstek primátora Radovan Hořínek (ANO) sám vyznal z fascinace tím, jaké je Frýdek-Místek fotbalové město jako někde v Brazílii nebo v Itálii, myšlenky na praktiky typické pro její nejjižnější část napadaly už každého.

„Já jsem toho tady za poslední měsíc zažil hodně. Jak říkal tady pan Míček panu Hořínkovi hned na začátku – dívej, už se potí, tak nepotí. Já jsem si dofoukával kola, která jsem měl vypuštěná. Měl jsem dokonce ostrý náboj v poštovní schránce, asi abych dal pokoj – to jsem samozřejmě hlásil na policii. Prosím mířit na hlavu, nejlépe když nebude nikdo v mém okolí, ať náhodou netrefíte někoho jiného, byla by to škoda. Bylo mi řečeno, že pokud něco vytáhnu na fotbal, budu zdiskreditován, bude na mě vytažena nějaká pseudokauza. Jestli existuje nějaká nedůvěra v mou osobu, tak předkládám svou rezignaci, podmíněnou tím, že stejný akt učiní i pan Hořínek, u kterého existuje důvodné podezření pro ztrátu důvěry,“ řekl na úvod předseda finančního výboru Zdeněk Blecha (ANO, nyní bezpartijní), jehož odvolání bylo jedním z plánovaných bodů programu.

„Tady zaznělo, že snad měl ve schránce náboj a tady se někteří z jeho bývalého klubu tomu ještě smějí. To mi přijde úplně šílené,“ upozornil Pavel Machala (ČSSD).

„Já jsem se smál, protože si myslím, že si to pan Blecha vymýšlí. Vymýšlí si příběhy a jeho fabulace a výmysly nemají konce. Po snůšce nesmyslů, které vytvořil, jde vidět, že se neštítí vůbec ničeho. Zbrojní průkaz má, nedivil bych se, kdyby si jej tam strčil případně sám, ať může tu policii zavolat,“ nadhodil náměstek primátora Jakub Míček (ANO), který, jak na něj vzápětí propálil jím oslovený, má rovněž zbrojní průkaz.

Znovu se držela minuta ticha za zastupitele Jaroslava Ryšku.

Přestřelky velkého kalibru

Podobných přestřelek proběhlo nepočítaně, za zmínku určitě ještě stojí závěr výstupu Radovana Hořínka, který je kromě své funkce ve vedení města rovněž ve výkonném výboru fotbalu a vysvětloval některé z nedostatků a nejasností, na které upozorňovala zpráva z kontroly, u níž fotbal odmítl součinnost (psali jsme zde).

„Je jako mstivé a trucovité dítě, které stojí u regálu v obchodě a neustále chce další a další lízátko. A ode mě se těch lízátek, pane Blecho, nedočkáte, to je ten problém,“ řekl Radovan Hořínek.

„Nevím, jestli bych se od vás dočkal lízátek, spíš koblih, ale ty už nejím od jisté doby, a ani nevezmu nikdy do pusy,“ opáčil Zdeněk Blecha. Ten cítil, že v rámci zachování koalice bude jeho konec ve funkci neodvratný a s ataky na svou osobu se vypořádával statečně. Když ovšem odešel z jednání zastupitelstva Kamil Kořínek, který měl jako občan promluvit především o problematických nových stanovách klubu, které vyšachovaly členskou základnu, ale nakonec mu navzdory přihlášce do diskuze nebylo umožněno vystoupit, označil to za prasárnu a už dále v zastupitelské lavici nevydržel. Když se pak Milan Valach (BEZPP) ujistil, že diskuzi navrhnul ukončit Jakub Míček, prohlásil o něm, že je „ještě větší křivák, než si myslel“.

Jak to do sebe zapadá

„Nevím, co ten Radovan chce. Ryška nedělal nic, dle tvého názoru, pan Blecha dělal hodně. Před půlrokem byl vychvalován, jak není dobrý, pracuje kvalitně, dneska mluví úplně jinak. Fotbal dostává  zcela jasně nejvíce peněz od města a za 14 milionů by měl předvést hodně muziky, nadstandardní postoj a přístup k chlebodárci. Divím se, že se ho pan Hořínek zastává, i když tam má funkci, protože výš by měl být zájem města. Z pozice toho, že ten fotbal živíme, a živíme dobře. Nevidím žáden fakt, na základě kterého by byl oprávněn nedovolit tu kontrolu. A v čem je horší 11 lidí na kotrole než tři na kontrole, proč je to nestandardní? Hodně na tom záleželo a asi pan Blecha nemohl zmanipulovat 11 lidí, tři lidi by mohl zmanipulovat lépe, takže to je taky liché. Pořád je to o tom, že kdyby je tam na kontrolu pustil, nemuseli jsme se dnes o tom vůbec bavit,“ prohlásil Milan Valach.

„Jsou to podivné náhody, týkající se ANO ve Frýdku-Místku, související s fotbalem a finančním výborem. Dle mého názoru osočili neprávem jednoho z nejlepších předsedů finančního výboru, kterého jsme si všichni prosadili den poté, co spáchal sebevraždu bývalý předseda finančního výboru pan Ryška. Nutí mě to k zamyšlení o jeho psychických problémech,“ upozornil Tomáš Krpel (SPD), který chtěl vědět, jestli má po odchodu pana Blechy ještě koalice většinu v zastupitelstvu, když on se dopočítal pouze 21 ze současných 43 zastupitelů (Naše Město 11, Piráti 4, ANO 6).

„Všechno do sebe zapadá čím dál víc. Vzpomeňme si na Jardu Ryšku, jeho poslední kontrola proběhla ve fotbalovém klubu. Pavel Machala jako můj náměstek pro sport se tomu začal inzenzivně věnovat, k velké nelibosti pana Mamuly. Upřel bych pozornost na den 16. března 2021, 14. zasedání, bod 6g, který předložil Pavel Machala – informace o aktuální situaci ve fotbale. Hlasování neprošlo současnou koalicí a v dalíšm bodě 6h jste nás odvolali a sedli si na svá dnešní místa. Když někdo nechce být kontrolován, tak se asi něčeho bojí. Fotbal se mohl při kontrole obhájit a předložit požadované a dneska jsme to tu vůbec nemuseli řešit,“ zaměřil se na časovou osu „problémů ve fotbale“ Michal Pobucký (ČSSD).

„Panu Hořínkovi bych chtěl připomenout, že jsem byl přítomen, když byl jako host na finančím výboru ještě za vedení pana Ryšky, kde byli dva zástupci z fotbalu, a řekl jste, že nedáte ani korunu, pokud to nepůjde do dětí. Dneska jste naprosto zjevně někde jinde. Něco podobného jsme řešili, když jsme odvolávali pana Zaorala kvůli volejbalu, byl jsem shodou okolností rozhodující hlas. Když vidím, co se stalo s panem Blechou, k čemu byl donucen, nezlobte se na mě, já navrhuji, abyste byl odvolán z pozice náměstka primátora Frýdku-Místku,“ vygradoval celou debatu o fotbale Karel Volný (BEZPP).

Koalice to ustála

Odvolání náměstka Hořínka projít nemohlo, ale praní takto špinavého prádla hnutí ANO na veřejném zasedání bylo pro zbytek koalice krajně nepříjemné. ANO ovšem udělalo alespoň dílčí ústupek, když stáhlo návrh obsadit jedno z uvolněných míst ve finačním výboru právě Radimem Mamulou, předsedou fotbalu, který odmítl součinnost při inkriminované kontrole finančního výboru. Jeho jméno bylo nahrazeno Ondřejem Stonavským.

„Tento konstruktivní návrh vítám, pomůže vyřešit celou situaci. Naše tři koaliční strany mají podepsáno obsazení pozic a předseda finančního výboru je čistě v kompetenci hnutí ANO. Respektujeme koaliční smlouvu,“ prohlásil před odvoláním Zdeňka Blechy primátor Petr Korč (Naše Město).

Podobně reagoval za Piráty Jakub Tichý: „Dle koaliční smlouvy je obsazení v gesci hnutí ANO, budeme respektovat, co navrhuje. Vítáme stažení nominace pana Mamuly, které by zbytečně přilévalo olej do ohně.“

Také lidovci se ústy Marcela Sikory nechali slyšet, že „nikdy nekádrovali, kdo kde koho má mít“, ale nereagovali na výzvu, aby opozice u hlasování o odvolání Zdeňka Blechy opustila sál. Potřebné hlasy pro odvolání předsedy finančního výboru tak pro současnou koalici dodal za KDU-ČSL právě Marcel Sikora a Richard Žabka.

Novou předsedkyní finančního výboru se stala Romana Kiecková (ANO). Primátor Petr Korč přislíbil veřejnoprávní kontrolu fotbalového klubu, která má větší kompetence než finanční výbor, do tří týdnů.

Foto: zdroj www.youtube.com – 19. zasedání Zastupitelstva města Frýdku-Místku