Všichni zastupitelé vystupující na dnešním zasedání zastupitelstva k tématu pomoci Ukrajině cítili, že není jednoduché vybalancovat názory na její výši, aby bylo dostatečně vyhověno společenské odpovědnosti i poptávce a současně nemohl být nikdo osočován z honby za získávání politických bodů za peníze z městské pokladny. Když už to vypadalo, že i značně znepřátelené strany dokázaly vzájemně v těžké době vyjednat konsensus a dosáhnout příměří pro “společnou věc”, příspěvek radnice na webu a mobilním rozhlasem tuto iluzi záhy rozprášil.

Vedení města šlo na zastupitelstvo s návrhem pomoci Ukrajině v podobě milionového příspěvku ukrajinské ambasádě, milionovou částkou vyčleněnou odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality a alokovaným milionem ve sbírkovém programu DarujFM.

„Za svobodu se platí. Ukrajina platí krví, my platíme penězi,“ komentoval to náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město), který avizoval možnost dalších opatření, stanovení jiných priorit a mimořádná zastupitelstva, která je budou posvěcovat. Karel Deutscher, který už 25. února vyzval jako předseda klubu zastupitelů za ČSSD všechny zastupitele k pomoci Ukrajině, ale upozornil na obrovskou solidaritu napříč republikou a mnohem větší štědrost jiných velkých měst v kraji.

„Vše, co k tomu říkáme, je nám vlastně žinantní, ale kvůli obrovskému egu jednoho člověka trpí velká skupina lidí, mnozí umírají. Svět se nám od minulého zastupitelstva dost dramaticky změnil. O to je mi trapnější ta pomoc, kterou nabízíme. Co to milion korun je. Opava nabízí deset, Nový Jičín pět. Umíme krásná gesta, stužky, umíme minutu mlčet. Abychom pomohli, na to odvahu nemáme. Není to o politických bodech, ale Město Frýdek-Místek určitě umí pomoci více. V srpnu už taky ty peníze nemusí být třeba,“ vyzýval k štědřejší a okamžité podpoře Jaroslav Chýlek (ČSSD).

Náměstek Jiří Kajzar souhlasil, že je ožehavé mluvit dnes o běžných otázkách prizmatem válečných událostí, je nutno pomáhat více, ale upozornil, že už nyní je rámec v podstatě třímilionový.

„Nikdo si nemyslí, že by ta částka byla konečná, ale celá situace vyvolaná invazí je řešena státem a přihazování není nejsprávnější cesta,“ doplnil náměstek primátora Radovan Hořínek (ANO).

„Jsme součástí krizové struktury. Pokud budeme nesystémově činit kroky, budeme vše narušovat, zpomalovat. Musíme plnit, co je třeba, koordinovat se,“ navázal náměstek primátora Jakub Míček (ANO).

„Plníme pokyny krizového štábu. To znamená, že jen sedíte a čekáte, co se vám řekne. Povodně a válka je ale obrovský rozdíl. Vy máte dávat příklad, ne se alibisticky odvolávat na kraj. Zatím je to tady naopak, občané se na sociálních sítích domlouvají, co je třeba. A my dneska dáme milion a svoláme zastupitelstvo, někdy,“ opáčil exprimátor Michal Pobucký (ČSSD) s tím, že nejde o předhánění, ale aby Frýdek-Místek dělal aspoň to, co ostatní města a obce. A výtky na načasování těchto požadavků až na zastupitelstvo a přímý přenos z něj odrážel upozorněním na email adresovaný zastupitelům v dostatečném předstihu. Jaroslav Chýlek ještě ujistil, že navržený desetimilionový rámec podpory nechce prezentovat jako vlastní návrh usnesení, a když k „odložení politikaření“ a k poradě klubu vyzvali i Piráti, za všeobecného ujišťování, že všichni chtějí pomáhat a vyčleněných deset milionů umožní radnici operativní řešení, si návrh osvojil náměstek primátora Jiří Kajzar. Ten prošel jednomyslně hlasy všech 39 přítomných zastupitelů. Shoda a příměří bylo v dnešní době nadějí, že se i značně znepřátelené strany dokážou dohodnout. Jenže už za chvíli bylo zřejmé, že dnešní svět je mnohem složitější. Místo vzývaného odložení politikaření a táhnutí za jeden provaz alespoň v tomto všech se dotýkajícím tématu radnice hned svými informačními kanály poslala občanům zprávu, která tu naději roztrhala na cucky, protože si přisvojila veškeré „zásluhy“.