Zápas domácího týmu s Italkami byl posledním utkáním, které bylo ve frýdeckých Stovkách na programu Mistrovství Evropy ve fotbale hráček do 19 let, které po dvou dnech volna dnes pokračuje semifinálovými duely v Opavě a Karviné, jež předcházejí ostravskému sobotnímu finále. V nich se nakonec kromě našich hráček nepředstaví ani Italky, které rovněž nepostoupily ze základní skupiny, i když se s ní rozloučily vítězstvím 4:0.

Česko skončilo na turnaji bez bodu a vstřeleného gólu se skóre 0:12. K brance je nedotlačilo ani publikum ve Frýdku-Místku, které si užilo atmosféru mezinárodního zápasu s předzápasovou fanzónou (psali jsme zde), slavnostním nástupem s hymnami, ale v podstatě od úvodního hvizdu sledovalo, jakou výkonnostní propast musí české hráčky ještě ve svém hráčském vývoji překonat oproti evropské špičce. Italky se uvedly hned v prvních minutách mistrovským přímým kopem, který skončil v síti odrazem od břevna, a utkání po celou dobu vládly, když se Češky za polovinu nejčastěji dostávaly po výkopech od branky, pokud je někdo dokázal prodloužit. Nakonec nemohoucnost našich hráček směrem dopředu je ještě ochránila od většího debaklu, což nejlépe dokumentoval druhý gól Italek, které si při výjimečně posunutém těžišti hry před italskou bránou ihned s volnějším hřištěm poradily při své technické i rychlostní převaze skvostným brejkem, který hravě zakončily. Při zahuštěnějším prostoru se už tolik neprosazovaly, i částečně kvůli zbrklosti, s níž naháněly skóre, protože každý gól jim mohl pomoci v boji o druhou postupovou příčku s Francií.

Češky se jim snažily vyrovnat alespoň agresivitou a bojovností, čemuž pomáhal také potlesk zaplněné tribuny i za každý úspěšný obranný zákrok. Za zápas nakonec přišlo od našich i pár střeleckých pokusů a šancí, ale žádná se neujala, a důvod k radosti po závěrečném hvizdu neměly nakonec ani soupeřky, protože souběžně hraný zápas skončil na Bazalech remízou, která posouvala do semifinále Španělsko s Francií.