Diagnostika a terapie rakoviny plic jde rychle dopředu, a tak už i Nemocnice ve Frýdku-Místku oznámila první bronchoskopické EBUS vyšetření. Endobronchiální ultrasonografie (EBUS) je jednou z nových metod, které jsou nyní zaváděny a jež zrychlují a zpřesňují diagnostiku. Právě toto vyšetření bude v brzké době v nemocnici k dispozici a s jeho zavedením už do rutinní klinické praxe na pracovišti se počítá ke konci roku.

První bronchoskopii s EBUS vyšetřením a odběrem vzorku tkáně už zde mají za sebou. „Na celou akci jsme se dlouho připravovali,“ uvádí MUDr. Ondřej Zela, MBA z plicního oddělení a dodává: „V rámci předávání zkušeností přijal naše pozvání k zavedení metody přednosta brněnské plicní kliniky doc. MUDr. Milan Sova, Ph.D.“

„Bylo mi ctí provést vyšetření u pacientky s mediastinální lymfadenopatií – zvětšení mízních uzlin v mezihrudí – a předat naše zkušenosti frýdecko-místeckým kolegům. Tato diagnostická metoda výrazně posunuje možnosti diagnostiky karcinomu plic a onemocnění mediastinálních uzlin. V současné době se stává standardem kvalitního bronchologického pracoviště a jsem rád, že bude nově dostupná i pro pacienty z oblasti Frýdku-Místku a východní části Moravskoslezského kraje,” říká doc. Sova.

„Endobronchiální ultrasonografii je možné provádět díky novému přístroji – speciálnímu bronchoskopu s ultrazvukovou sondou. Úroveň bronchologie plicního oddělení nemocnice se tak vyrovnává velkým fakultním a krajským nemocnicím,“ těší tiskovou mluvčí nemocnice Janu Březinovou.

(Foto: Nemocnice Frýdek-Místek)