Beskydské oční centrum nemocnice Frýdek-Místek, které jako jediné zařízení v kraji zajišťuje odbornou pohotovostní péči 24 hodin denně po celý rok a od dubna provozuje novou dětskou oční ambulanci, upozorňuje, že úspěšnost léčby očních vad u malých dětí úzce souvisí s včasnou diagnostikou.

Zatímco dříve rodiče jezdili s malými dětmi nejčastěji do specializovaných očních ambulancí do Fakultní nemocnice v Ostravě, do Nového Jičína nebo do Havířova, nyní se diagnostice a konzervativní léčbě vrozené neprůchodnosti slzných cest, veškerých dioptrických vad, tupozrakosti a šilhání, a to u dětí od narození až do 18 let, věnují specialisté přímo ve Frýdku. 

Vyšetření zraku u předškolních dětí by mělo být povinné

„Chceme, aby léčba očních vad byla pro rodiče s malými dětmi dostupnější. Její úspěšnost totiž velmi úzce souvisí s včasným zahájením léčby. Osobně jsem přesvědčena, že vyšetření zraku u malého dítěte není nikdy zbytečné, a myslím si, že by dokonce v předškolním věku mělo být povinné, stejně jako je vyšetření sluchu. Například tupozrakost u dětí lze léčit jen do určitého věku. Když přijdou rodiče s devítiletým dítětem s tupozrakostí, už moc nezmůžeme. U předškolního dítěte však máme ještě spoustu možností nápravy,“ vysvětluje problematiku očních vad u malých dětí vedoucí této dětské oční ambulance MUDr. Jana Jurkovičová.

Komfortní zázemí i potřebné přístrojové vybavení

Ambulanci naleznete v čerstvě zrekonstruovaných prostorách budovy „O“ nemocnice ve Frýdku-Místku. „Nemocnice investovala do nových prostor více než milion korun, za což jsme velmi rádi. Nyní tak máme opravdu komfortní prostředí, skvělé zázemí i potřebné přístrojové vybavení pro komplexní vyšetření dětí,“ navazuje MUDr. Jana Jurkovičová a pokračuje: „Na rozdíl od běžných ambulancí zde máme například některé přístroje mobilní a můžeme s nimi vyšetřovat nejmenší děti i vleže. Jde třeba o ruční autorefraktometr, který navíc hraje písničku, takže dítě zpozorní a my máme lepší možnost ho vyšetřit. Skvělým pomocníkem je i LCD optotyp přizpůsobený pro nejmenší děti s obrázky, který hraje dokonce pohádku. Nechybí nám tady ani ostatní potřebné přístroje, jako je synoptofor, fokometr nebo univerzální vyšetřovací jednotka se štěrbinovou lampou pro oftalmologickou diagnostiku, s polohovacím křeslem a další.“

Umí komplexně vyšetřit zrak i u velmi malých dětí

V nové dětské oční ambulanci diagnostikují a léčí hlavně konzervativně. Z invazivních zákroků zde dělají průplachy slzných kanálků a odstraňují kožní výrůstky. „Složitější operace zajišťují specializovaná pracoviště ve Fakultní nemocnici Ostrava nebo další fakultní nemocnice,“ doplňuje lékařka této ambulance Daniela Matúš. „K ambulantnímu vyšetření dítěte patří i rozkapání očí. Rodiče jsou jím často zneklidněni. Vysvětlujeme jim, že je to nejlepší a nepřesnější cesta, jak dítě komplexně vyšetřit.“

Do dětské oční ambulance ve frýdecké nemocnici mohou přicházet rodiče s dětmi i bez doporučení. Objednávat se mohou na čísle 558 415 573.