V tradiční čtvrtek, 6. května, se rozjely Beskydské farmářské trhy na místeckém náměstí tradiční, které mohly proběhnout za stanovených aktuálních vládních nařízení, takže s menším počtem stánků a prodejců, s nutností zajistit odstupy mezi stánky i prostor odpovídající počtu návštěvníků. Ti byli s nabízeným sortimentem, kterému dominovaly sazenice, spokojeni, na své si přišli i prodejci, kteří ale ví, že „silnější“ bývají právě trhy v druhé polovině měsíce.

„Z obnovených farmářských trhů máme velkou radost, pro mě je to symbol návratu společnosti k normálnímu životu,“ komentoval premiéru primátor Petr Korč, který věří, že se radnici časem podaří získat i prodejce například pro sobotní prodej, aby trhy mohli navštívit i lidé, kteří jsou přes týden v práci. „Víme, že o sobotách je nutná nějaká doprovodná akce, ale jsme rozhodnuti nějakou potravinovou gastroudálost nebo jiný event vymyslet,“ ujistil primátor. Uskutečnit farmářské trhy mimo zavedené dny a hodiny a uspokojit především požadavek na trhy o víkendu není vůbec jednoduché, protože farmáři své zboží nabízejí na nejrůznějších jiných akcích, kde mají zaručenou vysokou návštěvnost a odbyt. Musí a umí počítat, a tak jsou mnohem důležitější zákony trhu, nabídky a poptávky než proklamace politiků, co se chtějí zavděčit lidem, kteří se na trhy v dopoledních hodinách přes týden nedostanou. Uvidíme, jak si s tím nová koalice poradí, ale spíše to vypadá na otřepané „slibem neurazíš“.

Na prvním letošním trhu bylo vidět opožděné jaro, ale sortiment byl dostatečně bohatý a malé sazeničky i již kvetoucí pestrá škála truhlíkových rostlin či skalniček lidem dávali naději, že mohou očekávat radostnější chvíle na svých zahradách, balkónech či ve svých domovech, i pocit jistoty, že alespoň obvyklý přírodní koloběh zůstává zachován. Kromě úlovků, o které se budou v následujícím období ochotně starat, lidé, jak je pro Frýdek-Místek typické, tvořili „fronty na maso“. Větší výběr potravinového sortimentu by měl postupně přibývat v dalších termínech. „Budeme se podle aktuálních podmínek snažit o co nejpestřejší sortiment v návaznosti na to, co nám dovolí platná omezení a opatření. Po prvním trhu se samozřejmě ozývají další prodejci, na druhou stranu řada farmářů byla koronavirem donucena najít si i jiné alternativy, jak své zboží dostat k zákazníkům, takže uvidíme,“ hodnotil rozjezd organizátorský tým z živnostenského úřadu. „I nadcházející trh bude ještě hodně o květinách a sazenicích, protože spoustu lidí ještě vyčkávalo, až bude „po zmrzlých“. Každopádně se potvrdilo, že farmářské trhy ve Frýdku-Místku mají své místo a specifickou atmosféru, takže i po té nucené pauze je do budoucna na čem stavět,“ těší náměstka primátora Jakuba Míčka, který zve občany i na další nejbližší termíny – kromě 20. května i na 3. a 17. června.