VOLBY | Dvě z devíti podaných kandidátek pro volby do Zastupitelstva města Frýdku-Místku nejsou úplné a nabízí do třiačtyřicetičlenného zastupitelstva jen pár jedinců. Zatímco sedm politických subjektů nemělo problém obsadit všech 43 pozic na kandidátní listině, Frýdečané a Místečané jdou do voleb pouze ve třech a kandidátka pod názvem Demokratická strana zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT — sdružení DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT a NK čítá dokonce jen jména dvě. To je handicap, s kterým nelze pomýšlet na příliš velký vliv na dění ve městě, i když někdy může mít velkou sílu byť jen jediný mandát.

Zatímco křížek u strany či hnutí bude pro všechny s plnou kandidátkou znamenat 43 hlasů, u výše zmíněných jen tři, resp. dva hlasy. Frýdečané a Místečané tak budou těžko překonávat svůj výsledek z předchozích komunálních voleb, kde s plnou kandidátkou získali 2,41 % a skončili poslední. Nyní je na kandidátce pouze její tradiční lídr psycholog Zdeněk Stolař, Monika Stolařová a lékař Miroslav Přádka, který se jako jediný hlásí k hnutí STAN. V této souvislosti je poněkud úsměvné, že obyvatelé Frýdku-Místku našli ve schránkách letáček s výzvou předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, který nabádá k podpoře kandidátů a kandidátek hnutí STAN v nadcházejících volbách a věří, „že nezklamou“. Aféra vládního hnutí STAN se zkrátka projevuje na všech úrovních.

Cíle podání kandidátky hnutí Frýdečané a Místečané zůstávaly až do dnešního dne tak trochu záhadou, na jeho webu bylo „nejnovějším příspěvkem“ poděkování voličům z roku 2018, kde si Zdeněk Stolař posteskl, že voliči až na jednu výjimku volili bohužel jen parlamentní strany. „Ta jediná výjimka v podobě místního hnutí nasypala do volební kampaně až neuvěřitelné množství finančních prostředků. Ale ukázalo se to jako správný podnikatelský záměr. Peníze nepochybně získá z městského rozpočtu zpět i se slušným ziskem ve prospěch svých zakladatelů a sponzorů. Pravicové strany v našem tradičně levicovém městě neuspěly,“ hodnotil výsledek posledních komunálních voleb Zdeněk Stolař, někdejší starosta Frýdku-Místku, který v roce 1998 vykonával nejvyšší funkci města s pouhopouhým jedním získaným mandátem, tenkrát v dresu Občanské demokratické aliance. Možná i proto rezignoval na snahu dovést do zastupitelstva co největší počet stejně politicky naladěných osob a pokusí se na základě přepočteného procenta platných hlasů, které zohledňuje počet lidí na kandidátce, postoupit sám a být třeba zase jazýčkem na vahách.

Přece jenom něco více se o Frýdečanech a Místečanech dovíte v posledním vydání městského zpravodaje, kde nabízí „těžké, ale možné změny“ v oblasti parkování u bydliště, méně uvolněných funkcionářů a trafik v městských společnostech. A dnes se na jeho webu objevily hned tři příspěvky, kterými se hnutí snaží dohnat čtyřleté informační manko.

U Demokratické strany zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT, která vyslala do marného, možná spíše symbolického, boje ve Frýdku-Místku Petru Obíralovou a Martina Nguyena, se na webu dopátráte, že Frýdek-Místek je mezi 35 městy, kde strana, která vystupuje proti všem druhům týrání zvířat či krutému zacházení s nimi, podala kandidátní listiny. Najdete tam i program, ale bez frýdecko-místeckých témat, a priority jako zákaz využívání všech druhů tzv. divokých zvířat v cirkusech v ČR, zrušení pouťové atrakce s názvem „Jízda na ponících“ či zákaz dovozu pravých kožešin do ČR na komunální úrovni nejspíš nezaujmou. V prezentaci v městském zpravodaji strana vybízí, aby se nepřehlíželo utrpení zvířat se sloganem „Mluvíme za ty, kteří sami nemohou“.