Farmářské trhy, to je takový unikátní zahrádkářský, ale i kulinářský workshop. Stačí si projít místecké náměstí několikrát dokola a odposlechnete mnoho užitečných rad, zkušeností i příběhů.

„Pokud máte obavu, že vám cibuli sežerou hlodavci, obalte ji kovovou drátěnkou, ona se natahuje a roste i s cibulí,“ radí například prodejkyně lilií, která si dala tu práci a cibule prodává i s již předpěstovanými a do květu dovedenými kousky, aby lidé nabrali tu správnou inspiraci i víru, že se jim proces od cibule k odměně v podobě květů rovněž podaří. Některé starší ročníky mají však přání vyloženě specifická a trhovcům patří obdiv za jejich trpělivost. „A bude mít ta paprika opravdu zelenou barvu? A bude křupkat?“ ptá se jedna z babiček a u uzenin má starost pro změnu jeden postarší pán: „A můžu to dát do vaječiny? Jestli mě s tím žena vyhodí…“

Prostě trh, jak má být. I s obvyklým vyvoláváním: „Pojďte na trubičky… Česnek – kupte si něco na líbačku!“ Kromě toho na vás působí vlídnost prodejců, kteří třeba stokrát za den pronesou „pěkně děkuju“ a klidně si s důchodci pokecají o konfekci a blázinci v kamenných obchodech při současném rozvolňování, i když třeba sami prodávají marmeládu.

Sazenice, poctivé uzeniny, obvyklé farmářské výrobky, korbáče, frgály, sirupy, med, štramberské uši, ale i třeba krystalické svíčky nebo kameny můžete na farmářských trzích získat co druhý čtvrtek. Nejbližší termíny jsou 3. a 17. června a pak 1., 15. a 29. července.