Ranní škrábání skel vozidel, které se uprostřed týdne rozléhalo sídlišti, bylo takovou předzvěstí, že sníh na sebe už nenechá dlouho čekat. Dnes kolem poledne už sněžit ve Frýdku-Místku skutečně začalo, zatímco třeba směrem na Havířov stále pouze pršelo. Jak jsou na zimu připraveni ti, co se starají o údržbu silnic?

Zákon stanoví termín zimní údržby pro Ředitelství silnic a dálnic ČR od 1. listopadu do 31. března následujícího roku a to si pochvalovalo, že na rozdíl od minulého roku letos nepřišly žádné projevy zimy před sezonou. „Pro případ příchodu mrazů má ŘSD ČR v Moravskoslezském kraji připraveno dostatek vybavené techniky včetně posypového materiálu. V rámci Moravskoslezského kraje je připraveno 37 sypačů s radlicí, 10 nakladačů, 4 sněhové frézy, 4 šípové pluhy, 13 traktorů s radlicí a 1 ledořez. Sklady hlásí více než 11 tisíc tun soli a 2 200 tun inertního posypového materiálu,“ sdělil za Ředitelství silnic a dálnic ČR, které se stará ve městě o ulice Beskydská, Hlavní třída, Janáčkova a Příborská, Miroslav Mazal.

V souladu s legislativou ČR jsou dálnice a silnice I. třídy zařazeny do I. pořadí důležitosti při zajišťování sjízdnosti. Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do doby výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než 30 minut. Pořadím důležitosti jsou současně stanoveny i lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti vozovek silnic po výjezdu mechanismů – do dvou hodin u dálnic, do tří hodin u silnic I. třídy.

Co je dobré vědět

Informace o zimní výbavě, sjízdnosti silnic a dálnic, ale také informace zahrnující výkony zimní údržby na dálnicích a silnicích I. třídy naleznete na portálu www.dopravniinfo.cz.

K dispozici je pro řidiče také bezplatná dálniční asistenční služba. Asistenční služba je zajišťována pracovníky ŘSD a funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Řidiči se na asistenční službu mohou obrátit z v případě jakýchkoliv potíží, příjezd vozidla i zásah na místě, kterým bude zajištěna plynulost a bezpečnost provozu, je zcela zdarma. Dojezdový čas je zhruba 20 minut. Řidiči se mohou na asistenční službu obrátit také s dotazem na aktuální dopravní situaci. Kontakt: 800 280 281.

Připraveny jsou i technické služby

Připraveny jsou i frýdecko-místecké technické služby TS a.s., které mají ve své správě 415 kilometrů místních komunikací včetně místních částí, jako je Skalice, Panské Nové Dvory, Lískovec, Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky, Baranovice, Bahno, Gajerovice. Z toho je 181 kilometrů místních vozovek a 234 kilometrů čítají všechny chodníky. Ne všechny komunikace jsou v rámci zimní údržby udržovány. Rozsah, způsob a technologie zimní údržby ve Frýdku-Místku se řídí plánem, který zohledňuje i aktuální vývoj průjezdnosti ve městě, spojený především s výstavbou obchvatu nebo omezeními v rámci stavebních prací, především při výstavbě kanalizace v místních částech, případně dalších opravách v některých lokalitách.

Místní komunikace jsou v plánu rozděleny do čtyř pořadí dle důležitosti. Do prvního patří sběrné místní komunikace s hromadnou veřejnou a linkovou osobní dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace. Do čtvrté skupiny jsou zahrnuty místní komunikace, na nichž se zimní údržba neprovádí na základě nařízení města, které rovněž upravuje technické podmínky provádění zimní údržby chodníků.

Technické služby udržují pouze komunikace vlastněné Statutárním městem Frýdek-Místek. Kromě nich jsou ale ve městě i krajské silnice, které udržuje Správa silnic MS kraje. Tam patří například ulice Revoluční, Lískovecká, Bruzovská, J. Opletala, 17. listopadu, část ulice Ostravské, Staroměstská, Slezská I/48, Obchodní, Palkovická, Podpuklí.

Od 1. listopadu mají technické služby v provozu dispečerskou službu zimní údržby, a to každý den po celých 24 hodin. Telefonní číslo na dispečink TS a.s.: 558 443 201.