Forenzní značení jízdních kol, pozastavené po dobu krizových opatření souvisejících s nouzovým stavem vyvolaným onemocněním COVID-19, bylo v květnu obnoveno a na kontaktním místě městské policie v křížovém podchodě si tak můžete přijít svůj bicykl označit syntetickou DNA každé pondělí od 8.30 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Značení se provádí zhruba na deseti místech po celém kole pomocí mikroteček, které pouhým okem nejsou vidět. Pro registraci je nutné mít s sebou občanský průkaz, čisté kolo a doklad o koupi, pokud jej máte k dispozici, jinak musíte na místě sepsat čestné prohlášení o tom, že kolo je skutečně vaše. Počet Městskou policií Frýdek-Místek zaevidovaných kol, koloběžek nebo vozíků od roku 2014 se bude blížit pěti tisícům, v posledních letech, i díky covidu, ovšem další přibývají pomaleji. I proto, že značkovací sady jsou nyní zdarma pouze pro obyvatele Frýdku-Místku, zatímco v minulosti byl systém otevřen i okolním obcím.

„Letos jsme stihli označit zatím jen asi tři desítky kol. Moc tomu nepomáhá počasí i to, že lidé ještě pořád mají strach někam chodit. Momentálně spíše řešíme přepisy,“ upozorňuje policejní preventistka městské policie, že při prodeji jízdního kola, koloběžky nebo invalidního vozíku je povinností původního majitele označený prostředek z registru u městské policie odhlásit. Bez odhlášení totiž není možné provést přepis na nového majitele. Zároveň se musí nový majitel osobně dostavit k přeregistrování na svou osobu. V případě, kdy nový majitel nechce být uveden v registru, je povinností původního majitele udělat úplnou odhlášku jízdního kola, koloběžky nebo vozíku z registru u městské policie.

Mít forenzní značení se určitě vyplatí. Jeho vyhledávání na jízdním kole je možné pouze pomocí UV světla, navíc kola bývají chráněna i viditelnou samolepkou, která by měla případného zloděje odrazovat. Každopádně databáze slouží v součinnosti s republikovou policií k objasnění případů krádeží i zjištění majitelů.